Dekodimi i historisAi?? sAi?? spiunazhit midis ShBA-sAi?? dhe RusisAi??

http://22.vlsadik.ru/?p=3565 http://www.magazet.fr/homework–7288.html
Teksa shkruan pAi??r ngjarjet dhe prapaskenat e rastit tAi?? spiunazhit tAi?? Julius dhe Ethel Rosenberg, Howard Blum, redaktor kontribuues i ai???Vanity Fairai???, nAi?? shikim tAi?? parAi?? duket se Ai??shtAi?? duke pAi??rshkuar njAi?? territor qAi?? e njeh mirAi??. Por libri ai???In the Enemyai??i??s Houseai??? nuk Ai??shtAi?? njAi?? pAi??rpunim.

PAi??rkundrazi, Ai??shtAi?? rrAi??fim pAi??r dy burra qAi?? nAi?? parim ishin pAi??rgjegjAi??s pAi??r gjetjen e Rosenberg: Robert Lampherein, agjent i inteligjencAi??s nAi?? F.B.I. dhe Meredith Gardner, njAi?? prej personave mAi?? me pAi??rvojAi?? dhe mAi?? i afti pAi??r dekodime, qAi?? punonte pAi??r QeverinAi?? e Shteteve tAi?? Bashkuara tAi?? AmerikAi??s.

Blum ia del suksesshAi??m ta bAi??jAi?? tAi?? kuptueshAi??m rrAi??fimin e vAi??shtirAi?? sesi dekoduesit e kishin zbuluar njAi?? sistem tAi?? mesazheve tAi?? koduara sovjetike qAi?? u bAi??nAi?? tAi?? njohura si dosjet Venonas dhe filluan tAi?? lansohen mAi?? 1995, shkruan ai???The New York Timesai???, transmeton ai???Koha Ditoreai???. Ai, po ashtu, ia ka dalAi?? tAi?? shkruajAi?? njAi?? libAi??r qAi?? nuk Ai??shtAi?? vepAi??r akademike (edhe pse pAi??rmban informata duke qenAi?? se Ai??shtAi?? shkruar nga njAi?? lexues i kujdesshAi??m i shumAi?? vAi??llimeve akademike), por njAi?? triler me detektivAi??.

Lexuesi i kAi??tij libri futet nAi?? mendjet e dy burrave, duke i shoqAi??ruar ata gjatAi?? pAi??rpjekjeve tAi?? tensionuara, por nAi?? fund tAi?? suksesshme, pAi??r tAi?? zbuluar njAi?? rrjet tAi?? madh sovjetik.

Blum e bazon librin e tij nAi?? vetAi?? autobiografinAi?? e Lamphere tAi?? shkruar mAi?? 1986, me titull ai???The FBI-KGB War: A Special Agentai??i??s Storyai??? qAi?? e kishte shkruar bashkAi?? me Tom Shachtmanin, shoqAi??ruar edhe me intervistat qAi?? Lamphere kishte realizuar me njerAi??z tAi?? tjerAi??, dhe po ashtu e bazon nAi?? shumAi?? biseda me tAi?? afAi??rm tAi?? Gardnerit, dosje tAi?? ndryshme tAi?? F.B.I-sAi?? dhe dokumente personale nga familjet e tAi?? dy burrave.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.