Diku deri nA� 17 euro, e diku mA� pak se 1 euro: A�mimet mA� tA� shtrenjta dhe mA� tA� lira tA� cigareve, nA� tA� gjithA� botA�n!

 

Ne jemi dA�shmitarA� tA� faktit se A�mimet e cigareve janA� gjithmonA� duke u rritur, por kjo siA� duket nuk A�shtA� mjaftueshA�m me ndikim, kur bA�het fjalA� pA�r lA�nien e duhanit.
Gjithsesi, sipas mediave tA� huaja, qeveritA� nA� mbarA� botA�n janA� duke u pA�rpjekur pA�r tA� rritur A�mimin e duhanit nA� mA�nyrA� qA� tA� nxisin duhanpirA�sit qA� tA� largohen nga ky ves.

Por, pA�rkundA�r kA�saj, ka edhe mA� tej shumA� tA� tillA� qA� vazhdojnA� tA� konsumojnA� duhanin, madje edhe pse pA�rveA� kostos, ai shkakton njA� sA�rA� problemesh shA�ndetA�sore, duke pA�rfshirA� kancerin ose sA�mundjet e zemrA�s.

Lexo edhe:  Ari shëron kancerin?

Dhe nA� kA�tA� drejtim, autoritetet qA� kanA� bA�rA� hapin mA� ekstrem a�� nA� rritjen e A�mimit a�� janA� ato tA� AustralisA�.

Ky vend llogaritet si lider absolut, pasi qA� pA�r njA� paketA� cigare Marlboro duhet a�?lA�nA� mA�njanA�a�? 16.8 euro.

Australia pasohet nga Zelanda e Re, ku pA�r tA� njA�jtA�n markA� tA� cigareve, A�shtA� e nevojshme tA� a�?alokohena�? 14.9 euro.

Edhe pse deri mA� tani nA� AmerikA� cigaret ishin shumA� mA� lirA� krahasuar me AustralinA�, duket se situata ka ndryshuar dhe atje, pasi tanimA� A�mimi pA�r njA� pako tanimA� ka arritur nA� rreth 11 euro.

Lexo edhe:  E ‘turpëroi’ kostumin e dinozaurit (Video)

Nga ana tjetA�r, njA� vend ku cigaret janA� mA� lirA� A�shtA� Kazakistani, pasi atje, pA�r njA� paketA� tA� Marlboro duhet tA� paguani 0.9 euro.

Gjithashtu A�mimi i tyre i lirA� A�shtA� edhe nA� Vietnam, UkrainA�, Filipine dhe Pakistan, vende ku pA�r tA� blerA� njA� pako Marlboro nevojiten rreth 1 euro.

E kur A�shtA� fjala pA�r vendet evropiane, cigaret janA� mA� shtrenjtA� nA� Norvegji, ku pA�r njA� paketA� tA� Marlboro, nevojiten rreth 11,5 euro. A�mimet ndiqen nga Irlanda, Britania e Madhe dhe Islanda.

Ukraina, e cila A�shtA� nA� listA�n e vendeve mA� tA� lira nA� botA�, nA� EvropA� A�shtA� vendi me A�mimin mA� tA� lirA�. MA� poshtA� janA� Bjellorusia, Moldavia dhe Rusia, ku A�mimi ndryshon midis 1.18 dhe 1.66 euro.
Sa pA�r vendet e rajonit, cigaret janA� mA� tA� shtrenjta nA� Slloveni, ku pA�r njA� paketA� Marlboro A�shtA� e nevojshme tA� ndani katA�r euro.

Artikuj të ngjashëm

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.