Kosova po troket nA� portat e EvropA�s sA� bashkuar me emblemA�n SkA�nderbegiane

Gjergj Kastrioti-SkA�nderbeu mbetet figura mA� emblematike e historisA� kombA�tare shqiptare, simbol i unitetit dhe pA�rfaqA�sues i denjA� i kombit shqiptar.

KA�shtu u tha nA� manifestimin a�?DitA�t e SkA�nderbeuta�?, me rastin e 550- vjetorit tA� vdekjes sA� Gjergj Kastriotit-SkA�nderbeu, organizuar nga Ministria e KulturA�s, RinisA� dhe Sportit, Fakulteti i Edukimit dhe Biblioteka KombA�tare a�?PjetA�r Bogdania�?.

Ministri i KulturA�s, RinisA� dhe Sportit, Kujtim Gashi, duke iu kthyer rA�ndA�sisA� sA� kA�tij pA�rvjetori tha se a�?Historia e jonA� kombA�tare, nA� djepin e tA� cilA�s u lindA� krenaria, pavarA�sia e kombit, nA� veA�anti i njeh katA�r data fatbardha: vitin 1444 kur Gjergj Kastrioti mblodhi nA� LezhA� Kuvendin e prijA�sve tA� krahinave tA� ndryshme tA� ShqipA�risA�, vitin 1878, katA�rqind vjet pas , kur nA� Prizrenin historik, Abdyl FrashA�ri tuboi krerA�t e mbarA� ShqipA�risA�, vitin 1912 kur lindi shteti shqiptar, ShqipA�ria dhe vitin 2008, kur u shpall shteti i pavarur i RepublikA�s sA� KosovA�sa�?, tha ministri Gashi.

Ai po ashtu shtoi se a�?historia jonA� edhe nga Epoka e Gjergj Kastriotit ishte dhe A�shtA� histori e mbijetesA�s, e luftA�rave pA�r ruajtjen e identitetit kombA�tar, pA�r ruajtjen e territoreve tA� hapA�sirA�s jetike shqiptare, pA�r faktorizimin e elementit shqiptar. Gjithsesi, edhe pA�r faktin se, pA�r ne shqiptarA�t, historia e qytetA�rimeve nuk ishte aq e mA�shirshme, aq miqA�sore, ne u detyruam qA�, rrugA�n e mbijetesA� sonA� ta hapim edhe me fuqinA� e shpatA�s dhe tA� plumbit. Jo se ashtu deshA�m, por, ngase sunduesit, veA�mas ata sllavA� nA� vend tA� paqes e tA� mirA� fqinjA�sisA�, na imponuan luftA�ra. KA�shtu rrodhi historia e jonA� kombA�tare, sikur lumi i madh i epokave qA� rrjedh pa u ndalur, pra, nga Epoka skenderbegiane, deri te Epoka e UA�K-sA� sA� lavdishme me kryekomandantin Adem Jasharina�?.

Lexo edhe:  Kosova nAi?? Cannes midis industrive botAi??rore tAi?? filmit

NA� fund tA� fjalA�s sA� tij ministri Kujtim Gashi foli pA�r rrugA�t e integrimeve euro-atlantike.

a�?Ne, pasardhA�sit e Gjergj Kastriotit, Ismail Qemalit, NA�nA� TerezA�s, Adem Jasharit, jemi pA�rballA� thirrjeve tA� qytetA�rimeve tA� reja. SA�rish, me emblemA�n skenderbegiane, po trokasim nA� portat e EvropA�s sA� Bashkuar, nA� djepin e kulturA�s, aty ku janA� gjurmA�t, rrA�njA�t tona, qytetA�rimi dhe historia shqiptarea�?, pA�rfundoi ministri Gashi.

Rektori i Universitetit tA� PrishtinA�s (UP), Marian Dema, tha se Gjergj Kastrioti-SkA�nderbeu ishte njA� figurA� e rrallA�, i cili arriti ta��i bashkojA� tA� gjitha fiset shqiptare pA�r A�lirimin e vendit.

a�?SkA�nderbeu ishte figurA� e rrallA�, i cili me lidershipin e tij arriti qA� tA� gjitha fiset shqiptare ta��i bashkojA� nA� rrugA�timin e tij, drejt A�lirimit tA� vendit nga sundimi otoman. Ai nA� atA� kohe kishte status tA� privilegjuar me gradat mA� tA� larta ushtarake. Por ideja e tij nuk ishte privilegji personal. Ai ishte pA�rfaqA�suesi mA� konsekuent dhe i shquar i elitA�s drejtuese shqiptare, i cili veproj nA� frymA�n qA� as individi, as fisi e as krahina nuk munden me qenA� mirA�, pa qenA� mirA� ShqipA�ria. NA� kA�to ditA� para shumA� sfidave UP po rikujton veprA�n e tij duke na sjellA� nA� mend tA� gjithA�ve forcA�n e popullit tonA� dhe mundA�sinA� pA�r triumfin e sA� mirA�s. Ne mA� tepA�r se dy vite tA� kA�tij menaxhmenti kemi tentuar qA� frymA�n Kastriotiane ta jetA�sojmA�, duke vendosur interesin e pA�rgjithshA�m para A�do interesi personal, mu ashtu siA� veproi heroi ynA� SkA�nderbeu. Kur UP tA� jetA� mirA�, sigurisht qA� tA�rA� Kosova do tA� jetA� mirA�a�?, tha ai.

Lexo edhe:  Ja sa artefakte arkeologjike vodhi Serbia në Kosovë

NdA�rkaq ish-presidenti Fatmir Sejdiu, tha se figura e SkA�nderbeut, mbetet shembull unik i frymA�s sA� bashkimit.

a�?PA�r ne si popull, pavarA�sisht se ku jemi , nA� gjithA� rrjedhat e renda tA� historisA�, figura e SkA�nderbeut ka qenA� dhe mbetet shembulli mA� unikal i frymA�s sA� bashkimit tA� tA� gjithA�ve. Me njA� qA�llim tA� vetA�m se shqiptarA�t si dhe popujt tjerA�, tA� kenA� lirinA� e vet. Ishte njeriu qA� karshi sfidave tA� mA�dha qA� kishte dhe kohA�ve te renda, posaA�A�risht tA� pA�rballjes me njA� perandori tA� fuqishme qA� kishte miliona km tA� nA�nshtruara, tA� gjejA� forcA�, guxim, energji qA� tA� arrijA� pikA�risht zenitin kulmor tA� pA�rballjes mA� tA� suksesshme tA� kohA�s. SkA�nderbeu ishte burrA�shtetas qA� diti rreth vetA�s ta��i tubojA� njerA�zit e dijA�s. AsnjA� burrA�shtetas nuk mund tA� qA�ndrojA�, nA�se nuk ka rreth vetA�s njerA�z tA� dijA�s qA� dinA� thellA�sisht, dhe tA� shpjegojnA� dhe tA� japin vizion pA�r ecje tA� mA�tejshmea�?, tha ai.

Lexo edhe:  “Standing Man”, jeta mes sfidave dhe kthesave të mëdha e Gamblemanias vjen në dokumentar (Video)

SkA�nderbeu u lind nA� vitin 1403. I pA�rkiste familjes sA� KastriotA�ve. I ati ishte Gjon Kastrioti, udhA�heqA�s i qyteteve mA� tA� mA�dha tA� asaj kohe, KrujA�s dhe MirditA�s dhe e A�ma ishte Vojsava. Vdiq mA� 17 janar 1468, nA� LezhA�.

Artikuj të ngjashëm

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.