NesA�r a�?Diaspora Fleta�? nA� Kuvend

 

TA� premten, mA� 18 maj 2018, nA� orA�n 10:00, dyert e Kuvendit tA� KosovA�s do tA� hapen pA�r tA� pritur diasporA�n nA� njA� seancA� pune, nA� sallA�n e mbledhjeve plenare.

PA�rmes konferencA�s katA�rditore a�?Diaspora Fleta�?, Kuvendi i KosovA�s nA� bashkA�punim Germin, mundA�son qA� bashkatdhetarA�t nga vende tA� ndryshme tA� botA�s tA� debatojnA� bashkA� me deputetA�t nA� sallA�n plenare pA�r A�A�shtje qA� lidhen me diasporA�n dhe tA� drejtat e tyre, por edhe potencialin e pashfrytA�zuar profesional dhe intelektual tA� tyre nA� krijimin e politikave mA� tA� mira pA�r ata dhe vendet e tyre tA� origjinA�s.

Kryeparlamentari Kadri Veseli do tA� moderojA� seancA�n e punA�s dhe do tA� bA�jA� hapjen e saj para se ta��ia jap fjalA�n profesionistA�ve tA� fushave tA� ndryshme tA� diasporA�s shqiptare e qA� vijnA� nA� KosovA� nga shtete tA� ndryshme tA� botA�s, pA�r ta��iu dA�gjuar zA�ri rreth temave tA� ndryshme qA� lidhen me tA� drejtat politike, shoqA�rore e ekonomike.

Richard Lukaj, drejtor ekzekutiv i a�?Bank Street Groupa�? nA� New York tA� Shteteve tA� Bashkuara tA� AmerikA�s do tA� flas pA�r investimet strategjike dhe edukimin; Brikena Muharremi, avokate dhe anA�tare e bordit Germin si dhe udhA�heqA�se e shoqatA�s sA� avokatA�ve shqiptaro-britanik nA� LondA�r tA� BritanisA� sA� Madhe, do tA� flas pA�r qasjen institucionale nA� tA� drejtA�n e diasporA�s pA�r votA�; Mark Kosmo, anA�tar i bordit Germin dhe udhA�heqA�s i MAASBESA nA� Boston tA� SHBA-sA� do tA� flas pA�r angazhimin e diasporA�s dhe rolin institucional dhe filantropinA�; Lulzim Syla nga NRW nA� Gjermani do tA� flas pA�r politikat ekonomike dhe zhvillimin lokal; Indira Kartallozi, nga AntA�erp nA� BelgjikA� do tA� flas pA�r ndA�rmarrA�sin dhe ndA�rmarrjet shoqA�rore; dhe Hilmi Gashi nga BernA� i ZvicrA�s po ashtu do tA� marrin fjalA�n nA� seancA�n e punA�s me deputetA�t.

Pas pA�rfundimit tA� mbledhjes kushtuar diasporA�s, pjesA�marrA�sit e konferencA�s do tA� jenA� pjesA� e katA�r mbledhjeve tA� ndara nA�pA�r komisionet parlamentare tA� Kuvendit tA� KosovA�s. AnA�tarA�t e Task Forcave tA� Germin do tA� angazhohen sA� bashku me deputetA�t e komisioneve parlamentare nA� adresimin e temave kryesore tA� diasporA�s qA� lidhen me tA� drejtat politike, shoqA�rore dhe ekonomike.

GjatA� sesioneve, pjesA�marrA�sit nga diaspora do tA� kenA� mundA�sinA� qA� tA� njoftohen dhe avokojnA� direkt nA� agjendat e deputetA�ve nA� temat e caktuara tA� interesit.

NA� Komisionin pA�r PunA� tA� Jashtme, DiasporA� dhe Investime Strategjike do tA� diskutohet pA�r: a�?Politikat kryesore tA� dala nga nevojat e DiasporA�s pA�rgjatA� implementimit tA� nismA�s a�?Dialogu i Strukturuar pA�r tA� Drejtat e DiasporA�sa�?. Hilmi Gashi nga UNIA nA� ZvicA�r dhe Jetmir Bakija nga Demokracia Plus janA� liderA� tA� kA�saj Task Force, dhe sA� bashku me deputetA�t do tA� dalin me rekomandime konkrete pA�r temA�n qA� do ta diskutojnA�.

NA� Komisionin pA�r Arsim, ShkencA�, Teknologji, KulturA�, Rini, Sporte, Inovacione dhe NdA�rmarrA�si do tA� diskutohet pA�r: a�?MA�simi plotA�sues jashtA� vendit, Qendrat Kulturore dhe ShkA�mbimi Profesional me DiasporA�na�?. Indira Kartallozi, nga Kaleidoscope Futures Lab nA� BelgjikA� dhe Bashkim Meholli nga UraCult nA� Gjermani janA� liderA�t e Task ForcA�s qA� do tA� prezantojnA� planet e veprimit pA�r ekipet e tyre.

Komisioni pA�r Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe MbikA�qyrjen e AgjencisA� KundA�r Korrupsionit do tA� diskutojA� sA� bashku me pA�rfaqA�sues tA� diasporA�s temA�n: a�?Korniza ligjore, pA�rfaqA�simi i DiasporA�s dhe e drejta pA�r votA� a�?. Brikena Muharremi nga BALA nA� MbretA�ri tA� Bashkuar si dhe Mark Kosmo nga MAAS BESA, nA� ShBA, janA� liderA�t e Task ForcA�s qA� trajton kA�tA� temA�.

NA� Komisionin pA�r Zhvillim Ekonomik, InfrastrukturA�, Tregti, Industri dhe Zhvillim Rajonal do tA� diskutohet pA�r: a�?Politikat Ekonomike, promovimi i projekteve lokale dhe regjionale pA�r zhvillima�?. Lulzim Syla nga Ellen Group, nA� Gjermani dhe Franceska Gjorga nga House Committee nA� ShBA janA� liderA�t e Task ForcA�s qA� diskuton kA�tA� temA� bashkA� me deputetA�t.

Nga tA� gjitha sesionet e punA�s pA�rfaqA�suesit e diasporA�s sA� bashku me deputetA�t do tA� zhvillojnA� disa plane tA� veprimit dhe do tA� dalin me rekomandime pA�r mA�nyrA�n e pA�rfshirjes sA� diasporA�s nA� krijimin e politikave qA� avancojnA� situatA�n e diasporA�s dhe shoqA�risA� sA� vendeve tA� tyre tA� origjinA�s.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.