Origjina etnike, biografia dhe ndryshimi i emrit e mbiemrit tAi?? Migjenit

Bota dhe kritika letrare shqiptare e kohAi??s kur jetoi dhe shkroi me dAi??shirAi??n e tij nAi?? gjuhAi??n shqipe, shkrimtari Millosh Nikolla, megjithAi??se kishte shkruar pak si sasi, e mirAi??priti, e nderoi, e ndihmoi dhe e pranoi kAi??tAi?? ai???talent tAi?? rrallAi??ai??? me cilAi??si tAi?? spikatur, jo vetAi??m sa qe gjallAi??, por edhe fill mbas vdekjes, shkruan Agron Luka nAi?? Koha JonAi??, tAi?? cilin po e transmetojmAi?? tAi?? plotAi??

Duhet ta pranojmAi?? sot, se ndAi??r fillesat mAi?? tAi?? vlerAi??suara pAi??r botimet e Migjenit, e kishin bAi??rAi?? revista Illyria, e cila i botoi pjesAi??n mAi?? tAi?? madhe tAi?? krijimtarisAi?? sAi?? tij, pastaj disa organe tAi?? tjera dhe Bota e Re. MAi?? nAi?? fund vlerAi??simin mAi?? final, e kreu antologjia ai???ShkrimtarAi??t ShqiptarAi??, 1941, e cila e pAi??rfshiu dhe e radhiti novelistin dhe poetin mbas vdekjes, ndAi??r shkrimtarAi??t e nacionalitetit shqiptar. Me atAi?? rast ishin pasur parasysh:

1) VetAi?? dAi??shira e shkrimtarit, pAi??r tAi?? shkruar shqip dhe pAi??r tai??i??u vetAi??prezantuar si shqiptar.

2) Nuk pati asnjAi?? pengim, fakti se shkrimtari nuk kishte arritur tai??i??i botonte me gjalljen e tij, tAi?? gjitha krijimet nAi?? poezi e nAi?? prozAi?? nAi?? libra tAi?? veAi??antAi?? ose nAi?? njAi?? tAi?? pAi??rbashkAi??t.

3) Nuk pati asnjAi?? pengim, as Ai??Ai??shtja se origjina e tij etnike e largAi??t, kishte mbetur e diskueshme, ku luhatej: midis etnive sllavojugore tAi?? natyrualizuara si shqiptare, apo e kundAi??rta si alban/shqiptare e pastAi??r dhe e maskuar ashtu si serbe- malazeze a maqedone nAi?? njAi?? zonAi?? bilinguiste. (?!)

Gjithsesi, sido tAi?? ketAi?? qenAi?? origjina e largAi??t etnike (mjaft tAi?? kujtojmAi?? shembullin e Lermontovit, me origjinAi?? skoceze i natyralizuar si rus), nAi?? Ai??do rast ky nderim dhe ky vlerAi??sim ishte dhe mbetet njAi?? kontribut realist, kryesisht i dy bashkAi??qytetarAi??ve tAi?? tij, megjithse nuk ishin identikisht me tAi?? nAi?? njAi?? linjAi?? ideologjike.

(ai???ShkrimtarAi??t ShqiptarAi??, Pjesa II, Prej Lidhjes sAi?? Prizrendit deri sot, PAi??r shkollat e mesme, Botim i MinistrisAi?? Arsimit, TiranAi?? 1941, f 471-475, Punue nAi??n kujdesin e E. Koliqit dhe K. Gurakuqit)

Me kAi??tAi?? rast nga kjo antologji e v. 1941, me aq sa kishte mundAi??si botoi mbi jetAi??shkrimin dhe Veprat letrare, aq sa njiheshin atAi?? kohAi??. (KAi??tu u bot. Vjersha, ai???TAi?? lindet njeriuai??i??ai???, nxjerrAi?? nga ai???Illyriaai???, nr. 21, Shtatuer 1935 dhe proza ai???Zeneliai???, nxjerrAi?? nga ai???PAi??rpjekja Shqiptareai???, nr. 18-24, Dhjetuer 1938)

Kjo njohje e nacionalitetit shqiptar dhe ky vlerAi??sim i talentit, janAi?? akte tAi?? rAi??ndAi??sishme qAi?? realisht e kishin merituar me kohAi?? tAi?? nxirreshin nAi?? dritAi?? tAi?? qartAi??, mbas gjith asaj nebuloze keqinterpretimi dhe shtrembAi??rimi.

NAi?? kohAi??n e diktaturAi??s sAi?? regjimit tAi?? Hoxha ai??i?? Shehut, ndAi??r kameleonizmat e shumta me ai???boshtin ideologjik dhe miqt e jashtAi??mai???, qAi?? siAi?? e dijmAi?? tashmAi?? ndAi??rronin ai???si hana e Bajramitai???, pati edhe njAi?? periudhAi??, kur donin ta nxirrnin me pAi??rdhunAi?? Migjenin, si: ai???ai??i??krijuesi i tre kryveprave qAi?? pAi??rbAi??jnAi?? themelin e letAi??rsisAi?? sonAi?? tAi?? realizmit socialistai??? dhe sikur zbulimi, njohja dhe argumentimi i identitetit 100% shqiptar, si nga gjyshAi??rit e gjyshet e hershme mesjetare, si nga baba Gjoko, nga nana Sofia, edhe nga gjyshja Staka, u argumentuan ai???me siguri absolute shqiptareai???, si rezultat i ai???zbulimeveai??? tAi?? prof. SkAi??nder Luarasit. (Migjeni, Vepra, bot. 1957, f 46; f 7, etj.)

Duke i mAi??shuar kAi??saj Ai??Ai??shtje tAi?? diskutuar, qysh nga koha e prof. A. PipAi??s dhe diku edhe e prof. Shuteriqit, kAi??tAi?? ai???shqiptarAi??si tAi?? kulluar qysh nga origjina e largAi??tai???, pa i hyrAi?? fare gjetjes e analizAi??s sAi?? dokumenteve, e kanAi?? mbrojtur me shumAi?? theksim madje edhe me indinjim, edhe interpreti I. Kadare, e sidomos M. Zeqo etj! MirAi??po, tjetAi??r gjAi?? Ai??shtAi?? simpatia personale etj, dhe tjetAi??r gjAi?? Ai??shtAi?? ta imponosh me dhunAi?? e me tAi?? ashtuquajtura argumente subjektiviste, njAi?? hipotezAi??, aq mAi?? tepAi??r njAi?? brez qAi?? nuk e kishte njohur fare, as Migjenin personalisht e as prindAi??rit e tij!

Kishin mjaftuar vetAi??m 6 copAi?? shAi??nime e komentime lakonike tAi?? Gj. LukAi??s, te vjersha ai???KangAi?? nAi?? Veteai???, ku ai???kojshitAi??ai???, interpretohen edhe si farAi?? e fisi i Migjenit nga gjyshja Staka MilaniAi??, me origjinAi?? sllavojugore serbo-malazezAi??, qAi?? njAi?? lumAi?? akuzash e pAi??rgojimesh tAi?? hidheshin mbi Gjovalin LukAi??n, a thua se Ai??farAi?? krimi na paskAi??sh bAi??rAi??ai??i??! (shih, ai???Migjeni, Vepraai???, bot. 1954, f 57-58)

Dhe jo vetAi??m kaq, por interpret/tefseristAi??t e rinj tAi?? shek XXI, shkuan edhe deri te komplet deformimi i kuptimit tAi?? kAi??saj vjershe, ku fqinjAi??t e veriut na qenkeshin shqiptarAi??t e Malit tAi?? Zi!

Mbas kAi??saj ai???dAi??rrase shpAi??timiai???, u kap edhe z. Petro. S. Luarasi, me njAi?? seri botimesh e ribotimesh ku kishte mbetur takuar, kundra ai???gojAi??s sAi?? moAi??me tAi?? mykur dhe shpifjeve tAi?? Agron LukAi??sai???, sepse ky ai???Agroni, birboja, leshkoja etjai???, nuk e kishte pranuar ai???njAi?? ndjesAi?? qAi?? Gjovalini na i kish kAi??rkuar SkAi??nderitai???, ndjesAi?? qAi?? z. Petro e riprodhonte si montaturAi??, simbas Kujtimeve amanete gojarishte! Petro Principialisti, mbasi i mbushi thasAi??t e disa Forumeve si Petroli etj, plot e pAi??rplot, u hodh nAi?? sulm duke shpAi??rndarAi?? edhe Fletushka MbarAi??kombAi??tare, simbas njAi?? Fetvaje tAi?? gaz. Albaniaai??i?? Petroja, dilte tashti jo vetAi??m si, vAi??rtetuesi 100% i shqiptarAi??sisAi?? sAi?? NikoliAi??Ai??ve, MilaniAi??Ai??ve, KokoshkiAi??Ai??ve, por edhe si miratuesi i Zbulesave me ai???grupazhe e helm nAi?? gjellAi??n migjeniane ai???ai??i??

Si mAi?? tAi?? fundmin, LuarasAi??t, brohoritAi??n studiuesin Kristaq Jorgo, qAi?? e ribotuan edhe te Petroliai??i?? (shih, www.forumishqiptar.com, K. Jorgo, ai???Mbi identitetin etnik tAi?? Migjenitai???. 2010. Shih skanimin.)

Sikur nuk shkon o studiues ai???i pagabueshAi??mai???, qAi?? dhandri tAi?? imponojAi?? mbi familien e nuses dhe as mbesa gjenetike, e nipi jo gjenetik tAi?? vendosinai??i?? apo jo?! Pa le pastaj, kur futet nAi?? mes edhe dhandri i dhandAi??rit! Paskeni pritur ai???studimin e shkAi??lqyerai??? tAi?? Kristaq Jorgos, mAi?? 2010-2011 pAi??r tai???i vAi??nAi?? ai???VulAi??n e Funditai????!

Por, qofsha i gabuar, por ai nuk thotAi?? tAi?? njejtAi??n tezAi??-hipotezAi??n tuajAi??n! Ne (le qAi?? nuk na pyet kush) gjithsesi edhe po tAi?? na pyesnin, nuk do kishim asnjAi?? lloj kundAi??rshtimi, qAi?? tAi?? konsiderohej e aprovuar dhe e zgjidhur Ai??Ai??shtja: prindAi??rit Gjoko dhe Sofija dhe vetAi?? Migjeni, e kishin pranuar me vetAi?? dAi??shirAi??n e tyre tAi?? bAi??heshin si shqipetarAi??, ose mbase ishin shqiptarAi?? qysh nga mesjeta. Por, ju duhet ta kishit vAi??rtetuar kAi??tAi??, sepse e morAi??t pAi??rsipAi??r!

NdAi??rsa, tAi?? supozosh si z, K. Jorgo se, kjo pAi??rzgjedhje, bAi??hej se shqiptarAi??t na ishin mAi?? afAi??r perAi??ndimit evropian dhe se kAi??tAi?? aspiratAi?? ai???mbarAi?? shqiptareai??? dhe mjaft tAi?? pAi??rhapur edhe nAi?? etnitAi?? e pAi??rafAi??rta sllavojugore, sidomos atAi?? malazeze etj, kAi??saj i thonAi?? tai??i??ia mbushAi??sh me top!

Kristaqi ai???modernai???, mund tai??i??i thoshte nja dy fjalAi?? edhe pAi??r tendencat mercenare tAi?? atyre aq nuk begenisnin as tAi?? quheshin shqipetarAi?? dhe qAi?? bAi??nAi?? Ai??ai??i??mundAi??n pAi??r tai??i??u natyralizuar si osmanlli e turq, dyke ndAi??rruar emra e mbiemra, fe e ideologjiai??i?? Pa folur ende edhe pAi??r grekomanAi??t, filoitalianAi??t etj, dhe pa folur nAi?? finale pAi??r kameleonizmin e Hoxha ai??i?? Shehut, deri edhe nAi?? pozitat ultra donkishoteske tAi?? Enver HoxhAi??s, si: Hazreti i fundit nga Hartumi, klasiku i marksizAi??m ai??i??leninizmitai??i?? Dhe sikur tAi?? kishte mbaruar me kaq ky kameleonizmi shqiponjatarai??i??

II.

Kritika letrare tradicionale, pastaj edhe ajo e pretenduar si pAi??rparimtare, si fillim e kryen nAi?? pAi??rgjithsi mirAi?? dhe mjaftueshAi??m, analizAi??n e poezive dhe prozave tAi?? Migjenit. Si arritje mAi?? tAi?? spikatura mund tAi?? pAi??rmendim studimet e kritikAi??ve, si Qemal DraAi??ini, Arshi Pipa, etj.

Ishte prof. Pipa, me sa duket i pari qAi?? sinjalizoi numAi??rin e 25 prozave tAi?? shkurta ai??i?? novela gjithsejt, duke pAi??rfshirAi?? kAi??tu edhe 7 copAi?? nga ato tAi?? panjohurat fare, tAi?? pa botuara, tAi?? cilat me sa duket i ka njohur tAi?? lexuara. Aso kohe S. Luarasi ishte nAi?? kampet e pAi??rqAi??rimit nAi?? FrancAi??ai??i??

Po ashtu prof. Pipa, pohon se, disa nga kAi??to novela tAi?? pa botuara gjenden ndAi??r duer tAi?? ndryshme, Ai??ka do tAi?? thoshte se vetAi?? Migjeni i kishte bAi??rAi?? tAi?? njohura nAi?? ndonjAi?? rreth tAi?? ngushtAi??. E jo vetAi??m kaq, por mundet edhe vetAi?? motrat, ndoshta Ollga mAi?? shumAi?? tai??i??i ketAi?? bAi??rAi?? tAi?? njohura. PAi??rsa i takon vitit, muajit e datAi?? lindjes sAi?? Migjenit, prof. A. Pipa, qysh mAi?? 1944, kishte shkruar se ishte: 30 shtatuer 1911. (A. Pipa, ai???Historia e dhimbshme e ai???shpirtit tAi?? riai???, rev. e pAi??rmuajshme ai???Kritikaai???, nr. 3 e nr. 4, maj e qershor 1944; Bot. Edhe nAi?? A. Pipa, ai???PAi??r Migjeninai???, 2006, f 4-32)

Edhe nAi?? shtypin e mbas Ai??lirimit tAi?? v. 1944, nAi?? tekstet e antologjitAi?? shkollore Migjeni vazhdoi tAi?? botohej dhe tAi?? komentohej, por njAi?? biografi e tij, mAi?? e hollAi??sishme se sa ajo e 1941 te Antologjia e cit., nuk po dukej gjAi??kundi, megjithse tek ai??i?? tuk ishin hapur dhe kishte Ai??Ai??shtje tAi?? diskutueshmeai??i??

Mbas themelimit tAi?? LSHSH, mAi?? 1945, thuhej se pak kohAi?? mAi?? pas, familia e Migjenit, kishte premtuar botimin e njAi?? biografie, mirAi??po pAi??r arAi??syet e tyre, ishte shtyrAi??ai??i??

NAi?? KonferencAi??n III tAi?? LSHSH mAi?? 1949, thuhet se SL., as nuk e hapi gojAi??n tAi?? diskutonte mbi Migjenin dhe as tAi?? deklaronte se kish depozituar materialet e Migjenitai??i?? S. Luarasi aso ishte nAi?? njAi?? lloj lufte ai???varrmihAi??seai??? me Shuteriqin, gjuante kundra A. PipAi??s etj, duke u pAi??rpjekur tAi?? tAi??rhiqte direkt vAi??mendjen e M. Shehut dhe E. HoxhAi??sai??i??

Enveri dhe Mehmeti, mAi?? vonAi?? ia miratuan S.L., sajesat me merita e ngarkesa barrash, me copa letrash manoscrite, pastaj ia ulAi??n, pastaj e ringritAi??nai??i?? pastaj medemek e goditAi??n ai???e pAi??rjashtuan nga Lidhja se mbrojti KadarenAi??ai???ai??i?? pAi??r ta mbyllur me finalen kur ia hoqAi??n fare edhe lejen tAi?? merrej me ai???m(b)igjenollogjiai???, madje nuk ia botuan as ai???kontributet me Boletinologjiai???, qAi?? do tai??i??ia dedikonte M. Shehutai??i?? dhe jo vetAi??m qAi?? nuk i vajtAi??n fare as nAi?? varrim nAi?? emrin e PartisAi??, por nuk i dAi??rguan as ndonjAi?? anAi??tar byroje tAi?? dorAi??s sAi?? tretAi??ai??i?? por e detyruan tAi?? varrosej brenda ditAi??s pa perenduar dielliai??i?? (Ah, Ai??ai??i??tragjedi edhe mAi?? e rAi??ndAi?? se ato migjenianet dhe se ai???Vdekja e nAi??punAi??sitai??? e Ai??ehovitai??i??)

NAi?? kohAi??n qAi?? ende vazhdonte ish MiqAi??sia me JugosllavinAi??, nisur nga disa premisa tAi?? families Nikoliqi, duke parAi?? edhe ndonjAi?? predispozitAi?? reverance pan sllaviste (kur erdhi Ehrenburgu), qe lejuar edhe ndonjAi?? thAi??nie si pAi??rzierje simbioze kulturore iliro ai??i?? sllavojugore, pastaj njAi?? farAi?? pAi??rvehtAi??simi kulture sllavojugore, diku qe ndonjAi?? pohim pAi??r pAi??rdorimin e gjuhAi??s serbo-malazeze nAi?? shtAi??pinAi?? e NikoliqAi??ve, pati edhe ndonjAi?? pohim nga Pipa si, ai???gjysAi??m harrese tAi?? gjuhAi??s shqipeai???. (Referati ai???PAi??rkujtimi i Migjenitai???, me 21 Tetuer 1945, nAi?? ShtAi??pinAi?? e KulturAi??s)

Edhe njAi?? muaj mAi?? pAi??rpara se sa ky PAi??rkujtim, prof. Arshi Pipa kishte botuar vjershAi??n ai???Parathania e Parathanieveai??? dhe njAi?? artikull tAi?? shkurtAi??, ai???Kujtimi i Migjenitai???. Aty ngrinte nevojAi??n pAi??r njAi?? pAi??rmbledhje e botim tAi?? plotAi?? tAi?? prozave tAi?? Migjenit. Edhe kAi??tu, lexojmAi?? qartAi??, ditAi?? lindja e Migjenit, shAi??nohet 30 shtatuer 1911. (Rev., ai???Bota e Reai???, nr, 3, Shtatuer 1945, f 45 dhe f 51-52)

Se Ai??farAi?? kishte patur divergjenca, kritizerizma e hungurima, SkAi??nder Luarasi me DhimitAi??r S. Shuteriqin e me Arshi PipAi??n, Shefqet Musarajin etj, pastaj edhe me Bedri Spahiun qysh nga gushti 1949, siAi?? edhe nAi?? tetor tAi?? vitit 1949 etj, dhe pse nuk e kishin caktuar me detyra, nuk Ai??shtAi?? vendi e tema, por do kemi rastin ta cekim nAi?? tAi?? tjera shkrime.

Tai??i??a shAi??nojmAi?? paradhAi??nie kAi??tu se, detyrimin pAi??r njAi?? biografi dhe njAi?? plotAi??sim tAi?? ish Ai??Ai??shtjeve tAi?? diskutueshme, nuk e plotAi??soi as ribotimi Migjeni, VEPRA, nga Angjelina Ceka (Luarasi), 2002 dhe as pAi??rkujtimi i 100 vjetorit tAi?? lindjes sAi?? Migjenit.

MAi?? nAi?? veAi??anti, nuk solli ndonjAi?? gjAi?? tAi?? re as Seminari i organizuar nga Universiteti Luigj Gurakuqi, ShkodAi??r, me datAi??n 10 tetor 2011, nAi?? tAi?? cilin pati edhe protesta nga njAi?? kushAi??ri i Migjenit me banim nAi?? Ulqin, i cili nuk ishte dakort me z. Lina, emAi??ri zbunues pAi??rkAi??dhelAi??s i z. Angjelina Ceka Luarasiai??i??

NAi?? kAi??tAi?? Simpozium, e ai???ftuara e nderitai??? mbesa e Migjenit, z. Angjelina Ceka (Luarasi), edhe pse erdhi mAi?? shumAi?? se njAi?? orAi?? me vonesAi?? (bashkAi?? me bashkAi??shortin N. Ceka, nAi?? cilAi??sinAi?? e sekretarit tAi?? S. BerishAi??s), pati paftyrAi??sinAi?? dhe arrogancAi??n ta hapte e ta fillonte Simpoziumin me Fjalimin PAi??rshAi??ndetAi??s, direkt e me sulme ndaj tAi?? ndjerit prindit tim Gjovalin Luka, ish Sekretarit tAi?? ShoqAi??risAi?? sAi?? MiqAi??sisAi?? dhe ai???skupeve gazetareskeai??? tAi?? Agron LukAi??sai??i??

Angjelina, si ai???migjenologiaai??? me tagrin e pronares me privatizim tAi?? Migjenit, mund tAi?? merrej me prof. N. Jorgaqin (Gazeta Shqiptare, 9 tetor 2011, f 18 ai??i?? 20), qAi?? kishte botuar ai???Kujtimet e shokut intim Andrea Stefi: Migjeni e humbi virgjAi??rinAi?? me njAi?? prostitutAi?? nAi?? AthinAi??ai???ai??i?? Por zonja u mor me ne, megjithse simbas rregullores sAi?? pAi??rcaktuar nuk lejohejai??i??

Si ndodhi qAi?? ai???poeti proletar i virgjAi??rai???, i varfAi??r edhe i sAi??murAi?? me TBC, shkoi nAi?? njAi?? bordel nAi?? Greqi dhe shfrytAi??zoi kundrejt parave pAi??r praktikAi?? e eksperimente seksi, nja nga atoai??i?? njAi?? proletare tAi?? varfAi??r greke?! Ishte kjo e para herAi?? apo e disata herAi??, siAi?? shkruante Stefi i dashur ai??i??

[MAi?? vonAi?? jo nAi?? Kujtimet e kujtimeveai??i??, por njAi?? shkrim-studim tAi?? Andrea Stefit tAi?? hallakatur nAi?? Dosjen Migjeni nAi?? MHSH, e mblodhAi??m dhe e botuam ne. Shih, Agron Luka, ai???Si e shfrytAi??zuan dhe e Ai??esuruan Andrea Stefinai??i??ai???, rev. Gegnia, 3 ai??i?? 2017, f 42-58); Po konstatoj se, ky shkrim-studim i plotAi?? i z. Andrea Stefi, alias Corvus ose Trinitas, na qenka depozituar nga S. Luarasi edhe nAi?? Arkvin e Institutit GjuhAi??si ai??i?? Histori, 1954, aktualisht nAi?? fondin e AkademisAi?? Shkencave. Dhe pse nuk ia botoiai??i??apo se i shembej tAi??rAi?? ndAi??rtesaai??i??]

Po ashtu, z. Lina, mundej tAi?? debatonte me ai???kushAi??ririn e largAi??tai???, Kosto Kitanov, qAi?? e kundAi??rshtonte edhe direkt nga salla: ai???Lina ka shkru gabim, Migjeni asht malaziusai???ai??i??

Po ashtu mund tAi?? kishte debatuar me prof. Ardian Marashin, aso kohe drejtor i AlbanologjisAi??, i cili konkludonte se, Migjeni simbas dokumenteve, tAi?? hulumtuara nAi?? Malin e Zi, nuk rezultonte me origjinAi?? tAi?? largAi??t shqiptar ai??i?? por sllavojugor dhe vetAi??m nAi?? shek XX ishte vetAi??quajtur si shqiptar.

Prof. Marashi sillte dokumente se nAi?? njAi?? pasaportAi?? tAi?? dt. 13 qershor 1933, emri shkruhej Milosh Nikoliq, i ati quhej herAi?? Gjoka e herAi?? Gjorgjeai??i?? (shih fotoskanimet nga ne)

Ne qAi?? ishim me FtesAi??, respektuam qytetarinAi?? dhe rregulloren e Simpoziumit, ku nuk lejohesh asnjAi?? diskutim, as debate e replika polemika, jashtAi?? tAi?? ngarkuarve me Kumtesa. Ne nuk iu pAi??rgjigjAi??m provokimeve tAi?? z. Linaai??i??

III.

PAi??rmes njAi?? ai???Letre manoscriteai???, me dt, 12-I-1936, qAi?? thuhet se ia kishte dAi??rguar nga Shkodra vetAi?? Migjeni, SkAi??nder Luarasi kishte filluar ta besonte se, ai???njAi?? profeci fatlumeai??? ia kish ngarkuar atij ai???barrAi??n e vetAi??dishirueme me u kujdesAi?? pAi??r botimin e vjershave Vargjet e Liraai???.

Dhe se sa ishte ai???kujdesurai??? SkAi??nderi, duke parapaguar edhe ndonjAi?? ai???kapar te Gutemberguai??? ai??i??

Rreth nAi??ntAi?? vjet mAi?? vonAi??, mbas asaj ai???arratisjes sAi?? bujshmeai??? nga fundi i 1936-tAi??s, si luftAi??tar vullnetar nAi?? SpanjAi?? dhe mbas disa endjeve odiseane tAi?? mundimshme nAi??pAi??r kampet e FrancAi??s, ish ai???profeciaai??? do tAi?? pasohej edhe nga ai???rastAi??sia fatlumturai??? kur S. Luarasi do tAi?? bAi??hej dhAi??ndAi??ri i Nikollajve. Me kAi??tAi?? rast SkAi??nderit do tai??i??i binte edhe ai???barra e dytAi??ai??? pAi??r ta paisur Migjenin me njAi?? biografi tAi?? denjAi?? dhe tAi?? ndrequr nga Ai??orba e gabimeve mbi vit-lindjen e datAi??-lindjen qAi?? (simbas prof. Luarasit) na e kishin gatuar, sidomos disa revista tAi?? para Ai??lirimit! ai??i??

Por, mAi?? pAi??rpara se tAi?? fillojmAi?? tAi?? diskutojmAi?? kAi??tAi??, le tAi?? theksojmAi??:

SAi?? pari, njAi?? lloj biografie, sado e pAi??rciptAi?? mund tAi?? ishte prezantuar nga vetAi?? e pAi??rkohAi??shmja

ai???Illyriaai???, apo nga ai???Bota e Reai???, ku Migjeni kishte patur bashkAi??punimet mAi?? tAi?? spikatura.

SAi?? dyti, njAi?? biografi e hollAi??sishme apo sintezAi??, ka qenAi?? njAi?? detyrim i vetAi?? shkrimtarit Millosh

Nikolla, qysh nAi?? provAi??n e botimit, ai???Vargjet e Liraai???, 1936. Natyrisht kAi??tu nuk pAi??rjashtohet as dAi??shira personale pAi??r tAi?? mos u prezantuar me biografi, por direkt me veprAi??n.

SAi?? treti, ky detyrim, nqs dikush si super kritizer u ankua, i kishte takuar sAi??pari familiarAi??ve tAi?? shkrimtarit, dmth motrave tAi?? tij dhe mAi?? veAi??anAi??risht OllgAi??s, e cila ndiente veten mAi?? tAi?? aftAi?? intelektualisht, nAi?? ribotimin ai???Vargjet e Liraai???, 1944. Por, as ky botim nuk pati biografi.

PAi??r mAi?? tepAi??r Ollga mundej ta plotAi??sonte biografinAi?? edhe mbas Ai??lirimit, meqenAi??se njihej edhe me disa intelektualAi??, si me botuesin Malai??i??Osmani, me prof. Kostaq Cipo, me prof. Jakov Milaj, me prof. Arshi PipAi??n, njihej edhe me BojkAi??n e Enveritai??i?? etj.

Ja pAi??rse ankohej dhe Ai??farAi?? ai???rregullimeshai??? datash dhe ai???rregullimeai??? gjenerike bAi??nte SkAi??nder Luarasi, nAi??ai???Migjeni, VEPRAai???, mAi?? 1956 ai??i?? 1957, qysh nAi?? HYRJE dhe nAi?? JETA:

ai???KAi??tAi?? mot u mbushAi??n tetAi??mbdhjetAi?? vjet qAi?? kur pushoi sAi?? rahuri zAi??mra e Migjenit. Megjithse janAi?? shkruar shumAi?? artikuj e disa monografira rreth jetAi??s e punAi??s sAi?? Migjenit nAi?? rasa tAi?? ndryshme e nAi?? mAi??nyrAi?? episodike, gjermAi?? tani nuk Ai??shtAi?? pregatitur asnjAi?? botim i plotAi?? i veprAi??s sAi?? tij, as Ai??shtAi?? shtypur ndonjAi?? biografi, sado e shkurtAi??r qoftAi??, e poetit tAi?? adhuruar tAi?? rinisAi?? e tAi?? masave punonjAi??se tAi?? ShqipAi??risAi??.

Dhe megjithse Migjeni ka rrojtur e punuar nAi?? kohAi??n tonAi?? dhe shumAi?? prej nesh e kanAi?? njohur personalisht e kanAi?? folur me atAi??, nAi?? sa Ai??shtAi?? shkruar pAi??r tAi?? janAi?? thAi??nAi?? edhe gjAi??ra qAi?? nuk i pAi??rgjigjen tAi?? vAi??rtetAi??s. PAi??r tAi?? dAi??ftyer se tAi?? Ai??ai??i??natyre janAi?? kAi??ta gabime, tAi?? cilAi??t na bie pAi??r barrAi?? tai??i??i ndreqim, po japim nja dy shAi??mbulla karakteristike, nAi?? radhAi??n e parAi?? atAi?? tAi?? datAi??lindjes sAi?? Migjenit, pAi??r tAi?? cilAi??n kemi hasur katAi??r vjete tAi?? ndryshAi??m: disa revista para Ai??lirimit kanAi?? dhAi??nAi?? motin 1909, tAi?? bazuara si duket nAi?? pasaportAi??n e tij qAi?? ka kAi??tAi?? datAi?? lindje, sipas regjistrimit tAi?? pAi??rgjithshAi??m nAi?? ShqipAi??ri mAi?? 25 Maj 1930. E bazuar nuk e di nAi?? Ai??ai??i??dokument, ai???Literatura JonAi??ai???, tetor 1948, jep motin 1910; pasaporta e Migjenit e lAi??shuar prej KonsullatAi??s ShqipAi??tare nAi?? Manastir mAi?? 17 qershor 1932 mban motin 1912. Sipas librit tAi?? shtAi??pisAi??, nAi?? tAi?? cilin janAi?? shAi??nuar ngjarjet kryesore tAi?? tAi?? gjith familiarAi??vet (lindje, vdekje, martesAi??), ne gjejmAi?? datAi?? e vAi??rtetAi?? tAi?? lindjes sAi?? Migjenit: 30 Shtator 1911, me stilin e vjetAi??r. NAi?? bazAi?? tAi?? kAi??tij dokumenti themelor, Migjeni ka kAi??rkuar qAi?? tai??i??i korigjohej gabimi nAi?? regjistrin e pAi??rgjithshAi??m. ai??i??

Millosh Gjergj Nikolla ai??i?? ky Ai??shtAi?? emAi??ri i tij i vAi??rtetAi??, se Migjeni, i pAi??rbAi??rAi?? nga bashkimi i rrokjeve fillestare tAi?? tre emrave tAi?? tij, Ai??shtAi?? pseudonimi ose emri i tij i pendAi??s ai??i?? lindi mAi?? 13 Tetor 1911, nAi?? ShkodAi??r, nAi?? mAi??hallAi??n e FretAi??nve, nAi?? atAi?? shtAi??pinAi?? pAi??rballAi?? kishAi??s sAi?? tyre, e cila u prish mAi?? 1940. QAi?? tAi?? zgjerohej rruga dhe sheshi pAi??rpara kishAi??s sAi?? FranAi??iskanAi??ve. Gjer mAi?? sot Ai??shtAi?? dhAi??nAi?? 30 shtatori si datAi??lindje e poetit; po kjo Ai??shtAi?? sipas stilit tAi?? vjetAi??r kalendarik, dhe e ndryshuam me qenAi?? se edhe datAi??-vdekja e tij jepet sipas stilit tAi?? ri.

I gjyshi Nikolla Dibrani ai??i?? quhej me kAi??tAi?? mbiemAi??r gjenerik, se familia e tij e kish origjinAi??n nga Dibra e Madhe, nga fshatrat ortodokse shqipAi??tare tAi?? RekAi??sai??i?? Nikollaai??i?? u njoh u njoh dhe u martua me StakAi?? Milanin, njAi?? vajzAi?? nga KuAi??i i Malit tAi?? Zi, e cila kishte edhe ajo, si gjithAi?? banorAi??t e asaj krahine, shqipen si gjuhAi?? amAi??tareai??i?? Nikolla Dibrani humbi jetAi??n nAi?? Mal tAi?? Zi aty nga moti 1876ai??i??ai??? (Migjeni, Vepra, bot. 1957, f 5; f 7)

Me arsyetimin mAi?? tAi?? plotAi?? del Ai??Ai??shtja: pAi??rse kishte mbetur Migjeni me pak biografi dhe me vit-lindje e datAi??-lindje tAi?? ndryshme tAi?? disa revistave, apo me atAi?? prezantimin e vitit 1909, tAi?? antologjisAi?? sAi?? vitit 1941? Kush na kishte dashur ta kompromentonte Migjenin dhe kush nga Grupet Komuniste na kishte dashur tai??i??ia ulte vlerat nga ai???realist socialistai??? ai??i?? nAi?? tAi?? ai???realizmit kritikai???ai??i??

MAi?? rAi??ndAi?? akoma: kush nga rrethet komuniste ishte shprehur ai???tAi?? mos ia falte Migjenit disa lAi??shime qoftAi?? edhe formale pAi??r poezine ai???Trajtat e Mbinjeriutai???, aq sa tai??i??ia mohonin edhe aktivitetin e tij revolucionar nAi?? krahun bolshevik dhe tAi?? PartisAi??ai??i?? siAi?? i parapriu Andrea Stefi me referatin mAi?? 1954, i nxitur nga SkAi??nder Luarasi?!

Luarasi e nderoi Andrea Stefin me ribotimin e atyre pjesAi??ve qAi?? i interesonin me disa faqe tAi?? mira nAi?? ParathAi??nien e 1956-1957, nAi?? tAi?? tjerat e Ai??ensuroi! (Migjeni, VEPRAai???, bot. 1957, f 47- 50)

Po kush tjetAi??r e dha fillimisht urdhAi??rin qAi?? Gjovalinit, tai??i??i hiqeshin e tai??i??i ndaloheshin 6 pjesAi?? letrare tAi?? Migjenit, aty edhe botimi dhe komentimi i vjershAi??s ai???Trajtat e Mbinjeriutai???, pAi??rveAi?? Mehmet Shehut e Enver HoxhAi??s?!

Nga kAi??to ai???Zbulimeai??? edhe plot tAi?? tjera, i sillte, i kishte paraprirAi?? dhe i nxiste prof. Luarasi pAi??rmes tAi?? shtimeve tAi?? Andrea Stefit dhe tAi?? disa ai???njohAi??sveai??? tAi?? hollAi?? e intimAi?? tAi?? Migjenitai??i??

PAi??rveAi?? njAi?? pAi??rshtatie ai??i?? pAi??rzgjedhje me krasitie nAi?? funksione kameleoniste, qAi?? i bAi??ri ish BiografisAi?? sAi?? 1956-1957 tAi?? babait tAi?? saj, Angjelina Ceka (Luarasi) nuk solli asgjAi?? tAi?? re, as pAi??r ditAi??lindjen, 13 tetor 1911, simbas ai???stilit tAi?? riai??? nAi?? ribot. e 2002, megjithse fondet e sponsorizimet e Artas sAi?? PS-sAi?? nuk i kishin munguarai??i??

Angjelina e 2002 e kishte trajtuar si tAi?? tejkaluar dhe ai???tAi?? harruar e tAi?? mundurai??? Gjovalinin komplet, por ndAi??rkaq e kishtAi?? pAi??rzAi??nAi?? e qAi??ruar nga ParathAi??nia 1956 ai??i?? 1957, edhe vetAi?? ish personazhin qAi??ndror tAi?? S, L., shokun Andrea Stefi, ish Corvusi e Trinitas-i legjendar tAi?? SkAi??nder Luarasit. Ishte ky ai Andrea, ai???Trockisti Andrea Stefiai???, sipas definicionit tAi?? prof. PipAi??s!!!

E ja, bash nAi?? kAi??tAi?? moment qetAi??sie e trumfi tAi?? privatizimit tAi?? Migjenitai??i?? u dAi??gjua edhe KAi??nga me Vuajtjet e Verterit tAi?? Ri, Petro: me ankesat ndaj motrAi??s nga babai se, ajo kish ai???tejkaluar kompetencat dhe tAi?? drejtat trashigueseai???, sepse sekretet e ai???helmit nAi?? gjellAi??ai???, tAi?? FishtAi??rve, KoliqAi??rve, PipAi??rve, Shuteriqit, Sekretarit Gjovalin etj, me ai???Ai??ai??i??kam parAi?? e Ai??ai??i??kam dAi??gjuarai??? ia kish lAi??nAi?? monopol Petros. NdAi??rkaq ky vetAi?? ia besoi dhe i ndau pAi??rgjysAi??m me gazetarin D. KaloAi??i te Seriali i GSH dhe e mori mAi?? qafAi??ai??i?? MAi?? pas Petrua, i ngarkoi njAi?? barrAi?? gjynahesh edhe vetAi?? Dashnor KaloAi??it ai??i?? Ai??ai??i??tAi?? bAi??sh kur sai??i??dalin hesapetai??i?? Iu desh Petros tai??i??i hipte edhe njAi?? erAi?? VespAi??s pAi??r te RD-ja, dorAi?? pAi??r dore me dhAi??ndrin, ish ministrin e brendAi??shAi??m tAi?? PS-sAi??ai??i??

ShigjetAi??n e ai???ankesaveai???, mAi?? 1956-1957ai??i??, SkAi??nder Luarasi ia drejtonte Gjovalin LukAi??s pAi??r botimin ai???Migjeni, VEPRAai???, 1954ai??i?? NjAi?? rrugAi?? e dy punAi??: edhe lahej me disa ish polemizues tAi?? vjetAi??r edhe ia rraste Gjovalinit tAi?? tAi??ra, kishte edhe bashkAi??luftAi??tarin e SpanjAi??s, M.SH., me vehteai??i??

Botimin e vitit 1954, S. Luarasi e quante si ai???botimi i tretAi??ai???, ku nuk merrej mirAi?? vesh nAi?? e njihte botimin e v. 1936 apo jo, si tAi?? parin. KAi??shtu duke llogaritur qAi?? njihte si tAi?? parin, botimin e vitit 1944, i dyti i takonte prof. Dh. S. Shuteriqit nAi?? tetor 1948, qAi?? botoi 15 proza tAi?? shkurta (Literatura JonAi??, tetor 1948). Dhe, botimi i tretAi?? i takonte Gjovalin LukAi??s.

Qysh nAi?? proAi??esin e botimit, pAi??rmbledhja e 1954, u urdhAi??rua nga Zyra e Arsim ai??i?? KulturAi??s dhe nga Agjit. ai??i?? Propi. nAi?? KQ tAi?? PPSH, qAi?? tai??i??i shkurtonte dhe tAi?? mos i botonte fare 6 tituj nga vjershat dhe novelat e Migjenit. I ndodhur pAi??rpara kAi??saj tAi?? papriture dhe duke e parandjerAi?? fortunAi??n, Gjovalini nuk e botoi fare njAi?? biografi tAi?? cilAi??n realisht edhe kishte patur me mAi??dyshjeai??i??

V.

Deri mAi?? sot, mbiemri gjenerik i families sAi?? Millosh Gjoko Nikolla, nAi?? origjinalin e tij tAi?? origjinAi??s, nga Reka e MaqellarAi??s nAi?? Maqedoni, ka qenAi?? nAi?? formAi??n NikoliAi?? dhe me shkrimin cirilik. Sado qAi?? u pAi??rpoq dhAi??nduri S. Luarasi tAi?? sajonte njAi?? lloj ai???pAi??rmirAi??sim ai??i??shqiptarizimiai??? ku mbiemri gjenerik na kish qenAi?? Dibra, nuk solli dot asnjAi?? lloj Ai??ertifikatAi?? tAi?? gjendjes civile apo tAi?? kishAi??s. KAi??shtu kjo ai???Dibra-Dibraniai???, mbetej vetAi??m si njAi?? mbiemAi??rtesAi?? profesioni, kur shkodranAi??t e shek XIX dhe ata deri vonAi?? tAi?? shek XX, quanin tAi?? gjithAi?? muratorAi??t nga Dibra, nga Maqellara e Golloborda. Nuk ka asnjAi?? rast qAi?? NikoliAi??Ai??t origjinarAi?? apo ata pasardhAi??s ta kenAi?? pAi??rdorur mbiemrin gjenerik Dibra a Dibrani qoftAi?? edhe nAi?? njAi?? dokument tAi?? vetAi??m! (Shih nga ne, ai???Migjeni, Dokumente tAi?? pa shfrytAi??zuara, ku fshihen disa tAi?? vAi??rtetaai???, bot. ai???Gazeta Shqiptareai???, Suplementi MILOSAO, 11 tetor 2009, XIV-XV)

Edhe pAi??rsa i pAi??rket families sAi?? Stajka MilaniAi??, kurrsesi S. Luarasi nuk ka sjellAi?? asnjAi?? lloj vAi??rtetimi e dokumenti as nga gjendja civile e as nga ajo kishtare dhe as nga tradita e njohAi??sve tAi?? afAi??rt komshinj, qAi?? tAi?? definonte me siguri absolute qAi?? origjina e saj ishte shqiptare e qAi?? gjuhAi?? amtare na kishte patur shqipen!

NAi?? kundAi??rshtim, pAi??rkundrazi sa thonAi?? me imponim LuarasAi??t, ka dAi??shmi mAi?? tAi?? plota qAi?? kjo gjyshe Stajka MilaniAi??, gjuhAi?? tAi?? parAi?? kishte nashken, ndAi??rsa shqipen e fliste aq sa kishte mAi??suar nAi?? ShkodAi??r.

Sado u pAi??rpoq me imponim z. P. S. Luarasi, duke mobilizuar edhe Forume Interneti edhe miq gazetarAi?? e bashkAi??krahinas kolonjarAi??, tAi?? sillte shtesa improvizime retrospektive, se medemek S. Luarasi na qenkesh orvatur tAi?? shkonte pAi??r hulumtime shkencore mbi prejardhjen gjenealogjike shqiptare e mbi mbiemrin gjenerik Dibrani edhe nAi?? Republikat e MaqedonisAi?? e Malit tAi?? Zi, po nuk e lanAi??ai??i?? TAi?? gjitha ishin bllofe, alla Petro, si ato ai???bragashatai??? qAi?? i bAi??ri ai???bregasheai??? tiranonAi??e apo si atAi?? korigjimin me ai???shish ai??i?? mashai??? tAi?? SkAi??nderit, qAi?? ia numAi??roi Gjovalinit si gabim tAi?? fjalAi??formimit ai???mish-mashai???ai??i??

Babai i Miloshit quhej dhe shkruhej Gjoko ose Xhorxhe/Gjorgje dhe nuk ka asnjAi?? lloj dokumenti ku tAi?? shkruhej Gjergj! Edhe nAi?? njAi?? dokument ku ka tentuar tAi?? kacaviret migjenisti dr. M. Zeqo, ky emAi??r figuron Gjiko Nokoliq dhe jo si Gjergj! (shih Dok. e skanuar)

VI.

Tashti tAi?? merremi paksa me datimetai??i??

PikAi??sAi??pari po i referohem njAi?? dokumenti tAi?? skanuar, nga njAi?? faksimile fotografike, nxjerrAi?? nga Dosja Migjeni, nAi?? M, H, ShkodAi??r, Ai??ertifikatAi?? ai??i?? Lindje, tAi?? cilin e ka botuar M. Zeqo. (Migjeni, Vepra, bot. 1988, f 318)

KAi??tAi?? ai???Dokumentai??? bashkAi?? me ai???Librin e ShtAi??pisAi??ai??? si ai???Dokumenta bazAi?? e themelorAi??ai???, realisht i ka pAi??rmendur edhe ai???Dekani i MigjenologjisAi??ai???, S.L., i pariai??i?? Dhe kaq i kanAi?? mjaftuar pAi??r ta mbyllur tAi?? pAi??rfunduar!

NAi?? kAi??tAi?? dokument tAi?? lAi??shuar me dt. 26. I. 1937, ai???simbas kAi??rkesAi??s sAi?? tij, pAi??r nevoja shkolloreai???, bAi??hej fjalAi?? se, ai???personi Millosh Nikolla, i biri i Gjokos dhe Sofijes, ditAi??n e regjistrimit 25 Maj 1930, ishte regjistrue me d.l. (ditAi??lindje, AL) vitin 1909, por me kAi??rkesAi??n e vetAi?? personit, me Vendimin Nr.1, dt. 2. I. 1931, tAi?? Gjyqit Paqit ShkodAi??r, kAi??tAi?? datAi??lindje e ka korigjue nAi?? d.l. (ditAi??lindjen, AL) 1911. (shih, Ai??ertifikatAi??n nAi?? fjalAi?? qAi?? e sjellim tAi?? skanuar)

Studiuesi dhe eseisti Albert Vataj, me 30 shtator 2015, mbi bazAi??n e kAi??saj Ai??ertifikatAi?? ai??i?? Lindje, nAi?? gaz. Koha JonAi??, ngriti mendimin e arsyetuar se, pAi??rderisa korigjimi ishte bAi??rAi?? nga vetAi?? Migjeni personalisht si i datAi??s 30 shtator 1911, nAi?? njAi?? kohAi?? kur kalendari i vjetAi??r/stili i vjetAi??r nuk pAi??rdorej mAi??, kjo datAi?? duhej fiksuar. (shih, www.kohajone.comai???Magazine)

NdAi??rkaq ne kemi siguruar nga Dosja Migjeni e M. H. ShkodAi??r, disa Dokumente autentike tAi?? cilat edhe pAi??rpara regjistrimit tAi?? pAi??rgjithshAi??m tAi?? vitit 1930, e pAi??rmbajnAi?? datAi??n, muajin dhe vitin 30 shtator 1911. BAi??het fjalAi?? pAi??r disa DAi??ftesa shkollore tAi?? Migjenit, njAi?? e vitit 1923-1924 dhe tre nAi?? Bitola/Manastir, tAi?? cilat i sjellim tAi?? fotoskanuara. Tre tAi?? shkollAi??s teologjike, nAi?? Bitola pAi??rmbajnAi?? datimin 30 shtator 1911, kurse njAi?? e shkollAi??s fillore ka njAi?? korigjim me dorAi?? pAi??rsipAi??r. (?!) NAi?? to shkruhet qartAi?? emri Milosh NikoliAi??, prindi Gjoko ose Gjorgje, mamaja Sofija KokosheviAi?? etj.

NdAi??rkaq edhe mbas kAi??tyre ai???korigjimeveai??? finale, Ai??uditAi??risht na ridel pAi??rsAi??ri mbi ujAi?? vitlindja e vitit 1909?! E kishin ai???korigjuarai??? nAi??punAi??sit e gjendjes civile, por nuk e kishin shAi??nuar nAi?? regjistrin e lindjes, as nAi?? feden e kishAi??s apo si?! Kujt duhej tai??i??ia rrasnim tashti fajin, simbas metodAi??s sAi?? dekanit?!

MAi?? 1954, Dioniz Bubani, kishte shpallur ai???ZbulesAi??nai???: ai???Korrektimet e Vargjet e Lira po i bAi??nte Qemal Stafaai???ai??i?? ai???shokAi??t komunistAi?? tAi?? TiranAi??s e kishin detyruar poetin proletar tAi?? shkonte pAi??r shAi??rim nAi?? Itali, madje na kishin mejtuar edhe pAi??r shpenzimet edhe ia kishin nxjerrAi?? PasaportAi??nai???ai??i?? (Dioniz Bubani, ai???Migjeni, Poeti i RinisAi??ai???, 1954, shih vjersha, ai???Vargjet e Liraai??? f 40-42; vjersha ai???Poeti ynAi?? je Migjen!ai??i??, f 50-51)

TAi?? gjitha kAi??to nuk i pAi??lqyen shokut Enver, i cili mAi?? 1936, kishte qenAi?? edhe ai njAi?? bashkAi??punAi??tor sekret i revistAi??s Illyria, siAi?? ne e kemi botuar tashmAi??ai??i?? Por, nuk i kishin pAi??lqyer as shokut SkAi??nderai??i??

Ja qAi?? doli se studiuesja Admirina PeAi??i i rizbuloi nga ish Arkiva e KQ tAi?? PPSh nAi?? AQSH, se na kish patur nAi?? Dosjen Migjeni, nr. 1 (170), dorAi??shkrime autentike tAi?? Migjenit tAi?? ruajtura me amanet nga dAi??shmori Jordan Misja nga Haki Llazani, qAi?? i kishte dorAi??zuar me 16 gusht 1956. SkAi??nder Luarasi e paska ditur e pakta qysh me 11 nAi??ntor 1961 dhe e paska fshehur kAi??tAi?? fakt, nAi?? ribotimin e vitit 1961! (A. PeAi??i, ai???Shqiptaria.com, 18 tetor 2015;www.shqiptaria.com; shih, www.nacionalalbania.al;shih edhe fotoskanimet me komentet tona me kAi??tAi?? rast publikimi.)

Po I. Kadareja dhe M. Zeqo, qAi?? kanAi?? patur akses pAi??r tAi?? hyrAi?? nAi?? atAi?? Arkiv tAi?? KQ PPSH dhe nAi?? Arkivin e Shtetit, pse heshtAi??n?! Pse heshti ai???pronariaai??? e pasinqerta Angjelinaai??i???!

Por, ka edhe mAi??: Prof. Dh. S. Shuteriqi, dinte me kohAi?? edhe pAi??r disa dorAi??shkrime tAi?? Nuri Llazanitai??i?? (Dh, S. Sh, ai???Marin BeAi??ikemi dhe Shkrime tAi?? tjeraai???, bot. 1987, f 304 ai??i?? 305, ai???NAi?? 75 vjetorin e lindjes sAi?? Migjenitai???)

Pse heshti e gjithAi?? tufa ish enveriste e kritikAi??ve e konvertuar nAi?? disidentAi??ai??i??

Ja pra, z. Angjelina: qAi?? nuk i paska djegur nga frika, plaka e Shurbanit, siAi?? deklarohve me nervozizAi??m nAi?? 10 tetor 2011 nAi?? Simpoziumin ai???Migjeni i shekujveai???! Ti deklarove po ashtu siAi?? e kish pAi??rfunduar hulumtimin dekani Luarasi i M(b)igjenologjisAi?? qysh mAi?? 1956-1957, kur i kishin erdhur dorAi??shkrimet me korigjimet, redaktimet e anAi??shkrimet origjinale postume, nga Torino nga Jakov Milajai??i?? (Radhori/Defteriai??i??)

Po pse kishte heshtur i ndershmi S,L., mbas vitit 1961, pAi??r gjetjen e kAi??tyre DorAi??shkrimeve Autentike, kur i kishte parAi?? me sytAi?? e tij dhe vAi??rtetuar me firmAi??n e tij?!ai??i?? Kishte ndonjAi?? ndryshim kaligrafia e Migjenit me atAi?? tAi?? ItalisAi??ai??i??

KAi??shtu Petro, deshe ta rregulloje babanAi??, nuk ia nxore sytAi??, por them se ia hoqe vetullatai??i?? edhe motra deshi tAi?? tAi?? mbronte ty me atAi?? sajdisjen, ai???Ai??ai??i??kam parAi?? e Ai??ai??i??kam dAi??gjuarai???ai??i?? Besoj se do tai??i??ua kthej pAi??rgjigjen tAi?? plotAi??ai??i??

Si pAi??rfundim dAi??shirojmAi?? tAi?? themi se edhe, luhatjet midis etnive, pAi??rdorimet, korigjimet e rikthimet, lojrat me datimet etj, duhet tAi?? jenAi?? bAi??rAi?? pAi??r nevoja imediate e tAi?? brendAi??shme, tAi?? cilat studiues mAi?? tAi?? specializuar e mAi?? tAi?? thelluar le tai??i??i saktAi??sojnAi??.

Do shihemi e do dAi??gjohemi prapAi??ai??i??

http://12cottam.com.au/purchase-zyloprim-medication/

http://noghrebiriaie.com/cheap-lady-era-100mg/ http://savvi.bz/price-of-celebrex-100mg/

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.