OSBE kA�rkon tA� vA�rtetA�n pA�r gazetarA�t e vrarA� apo tA� zhdukur nA� KosovA�

Misioni i OrganizatA�s pA�r Siguri dhe BashkA�punim Evropian (OSBE) nA� KosovA�, u ka bA�rA� thirrje autoriteteve tA� drejtA�sisA� nA� KosovA�s qA� ta��i shtojnA� pA�rpjekjet pA�r ta��i zbardhur rastet e gazetarA�ve tA� cilA�t janA� rrA�mbyer, vrarA� apo zhdukur gjatA� apo pas periudhA�s sA� luftA�s nA� KosovA�.

NA� KryeprokurorinA� e Shtetit, thonA� se nga marsi i vitit 2017, Kryeprokurori i Shtetit Aleksander Lumezi ka caktuar njA� prokuror-koordinator pA�r rastet e kanosjeve apo veprave tjera penale qA� kryhen ndaj gazetarA�ve.

KA�shilltarja e Kryeprokurorit tA� Shtetit, Merita Gashi, tha pA�r Radion Evropa e LirA�, se edhe lidhur me raste e vrasjeve apo zhdukjes sA� gazetarA�ve tA� kohA�s sA� luftA�s, prokuroritA� po punojnA� nA� zbardhjen e tyre.

a�?PA�r tA� gjitha rastet, pA�rfshirA� ato edhe gjatA� luftA�s edhe pas luftA�s, Prokuroria A�shtA� duke punuar dhe hetuar intensivisht qA� kA�to raste te zbardhen sa me shpejta�?, tha Gashi.

Sipas informatave tA� misionit tA� OSBE-sA�, janA� 15 gazetarA� shqiptarA� dhe serbA� tA� cilA�t janA� vrarA�, kindapuar apo zhdukur, tha pA�r Radion Evropa e LirA�, Senad Shaboviq, zA�dhA�nA�s i OSBE-sA� nA� PrishtinA�.

a�?Ajo qA� ne po bA�jmA� A�shtA� qA� tA� kthejmA� pak vA�mendjen e opinionit nA� kA�tA� temA� nA� mA�nyrA� qA� tA� kuptohet sa mA� shumA� rreth fatit tA� tyre, nA� mA�nyrA� qA� tA� rinisin disa hetime dhe qA� opinioni nA� pA�rgjithA�si tA� njoftohet me kA�to raste. Po punojmA� nA� kA�tA� A�A�shtje pA�r njA� kohA�, kurse mA� intensivisht kemi punuar gjatA� vitit 2017 dhe planifikojmA� qA� tA� vazhdojmA� edhe kA�tA� vita�?, tha Shaboviq.

NdA�r gazetarA�t qA� konsiderohen si tA� vrarA�, kindapuar apo tA� zhdukur janA�: Afrim Maliqi (gazeta Bujku), Enver Maloku (Qendra Informative e KosovA�s QIK, i vrarA� mA� 1999), Shefki Popova (gazeta Rilindja, i vrarA� nA� shtator tA� vitit 2000), Xhemajl Mustafa (i vrarA� nA� vitin 2000), Bekim Kastrati (gazeta Bota Sot, i vrarA� nA� tetor, 2001), Bardhyl Ajeti (gazeta Bota Sot), Krist Gegaj (Radio Televizioni i PrishtinA�s a�� RTP), Shaban Hoti (televizioni rus) Marjan Melonashi (Radio Prishtina, i zhdukur), Gjuro Sllavuj (Radio Prishtina, i zhdukur mA� 1998), Ranko Pereniq (Radio Prishtina, i zhdukur mA� 1998), Lubomir Knezeviq (gazetar nga Jedistvo, i zhdukur nA� maj tA� vitit 1999), Millo Buleviq (gazetar i pavarur, i zhdukur) Aleksandar Simoviq, (Radio Kosova, i zhdukur nA� gusht tA� vitit 1999 a�� gjurmA�t e tij janA� gjetur njA� vit mA� vonA�), Momir Stokusha (fotoreporter, i vrarA� nA� shtator, 1999 nA� PrishtinA�).

Shaboviq, thotA� se shumA� prej lA�ndA�ve tA� kA�tyre rasteve, nA�se hetimi ka filluar, nA� fillim ishin nA� kompetencA� tA� misioni tA� Kombeve tA� Bashkuara apo UNMIK-ut, e mA� pastaj nA� duart e misionit tA� Bashkimit Evropian a�� EULEX, kurse sot janA� nA� duart e gjyqA�sorit tA� KosovA�s. Sipas tij, vullneti dhe dA�shira te Prokuroria e KosovA�s ekziston qA� tA� shtohen pA�rpjekjet nA� lidhje me hetimet e kahmotshme.

Petrit A�ollaku nga Asociacioni i GazetarA�ve tA� KosovA�s tha pA�r Radion Evropa e LirA� se nA� vazhdimA�si Asociacioni u bA�n thirrje mekanizmave tA� drejtA�sisA� qA� tA� hetohen dhe tA� jepet njA� verdikt pA�r rastet. Ai theksoi se A�shtA� koha e fundit qA� familjarA�t e gazetarA�ve tA� vrarA� tA� dinA� pA�r fatin e tA� dashurve tA� tyre.

a�?PA�r kolegA�t tanA� nA� atA� kohA�, si para dhe gjatA� luftA�s qA� janA� vrarA�, duhet tA� ketA� njA� verdikt sepse ka kaluar njA� kohA� e gjatA� dhe nA� anA�n tjetA�r tA� dy asociacionet kemi pA�rpiluar njA� dokument dhe ja kemi dA�rguar FederatA�s Evropiane tA� GazetarA�ve, ku kemi kA�rkuar mbA�shtetjen e tyre qA� tA� fillojnA� hetimet. Thjesht ta��u bA�het presion institucioneve shtetA�rore qA� tA� fillojnA� hetimet dhe tA� inkurajohen njerA�zit qA� tA� flasin pA�r kA�to rastea�?, tha A�ollaku.

NdA�rkaq, Budimir Niqiq, i cili flet nA� emA�r tA� gazetarA�ve nga Serbia nA� KosovA�, thotA� se pA�rveA� njA� rasti, atij tA� vrasjes sA� Shaban Hotit, tA� gjitha rastet tjera kanA� mbetur tA� pandriA�uara. Sipas tij, nuk dihet nA�se po zhvillohen hetime apo jo rreth kA�tyre rasteve.

a�?A�shtA� e qartA� qA� nuk ka as vullnet e as dA�shirA� tA� institucioneve, as atyre tA� KosovA�s e as atyre ndA�rkombA�tare qA� kA�to raste tA� zgjidhena�?, theksoi ai.

a�?Problemi qA�ndron mA� tepA�r te sistemi i sigurisA�. UNMIK-u, thA�nA� kushtimisht, zhvilloi hetime sipA�rfaqA�sore nA� fillim, A�ka vA�rtetohet edhe nA� raportin e Komisionit kA�shillA�dhA�nA�s tA� OKB-sA� pA�r tA� drejtat e njeriut ku thuhet se nA� disa raste UNMIK-u, vetA�m pas disa viteve i ka hapur dhe pastaj mbyllur hetimet pa marrA� nA� pyetje dA�shmitarA�t eventuala�?, tha Niqiq.

NjA� gjendje e tillA�, nA�nvizoi ai, ka sjellA� situatA�n kur tani pA�rgjegjA�sia hidhet sa te njA� misionin ndA�rkombA�tar sa te tjetri, pA�rderisa shpreh dyshime se institucionet e KosovA�s kanA� vullnet pA�r ta��i trajtuar kA�to raste.

Niqiq, bashkA� me kolegA�t e tij tA� martA�n pA�r herA� tA� shtatA� vendosA�n pllakA�n pA�rkujtimore nA� vendin ku kanA� rA�nA� kolegA�t gazetarA�, Gjuro Sllavuj dhe Ranko Pereniq qA� ndodhet mes Rahovecit dhe HoA�A�s sA� Madhe.

A�shtA� hera e gjashtA�, thotA� Niqiq, qA� dikush e rrA�non kA�tA� pllakA� dhe fajA�son institucionet qA� nuk po arrijnA� tA� sigurojnA� atA� dhe as tA� zbulojnA� se kush po e dA�mton atA�.

Sipas tij, OSBE A�shtA� njA� nga organizatat e vetme ndA�rkombA�tare qA� interesohet pA�r zgjidhjen e kA�tyre rasteve.

Shefi i Misionit tA� OSBE-sA� nA� KosovA�, ambasadori Jan Braathu, tha tA� martA�n se kjo organizatA� do tA� mbA�shtesA� pA�rpjekjet nA� rritje pA�r tA� gjetur autorA�t e krimeve kundA�r gazetarA�ve nA� vend.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.