Pacolli nA� Forumin Ekonomik BotA�ror: MosmarrA�veshjet politike po e pengojnA� bashkA�punimin ekonomik

 

ZA�vendA�skryeministri Behgjet Pacolli ka marrA� pjesA� nA� Forumin Ekonomik BotA�ror, i cili po mbahet nA� kuadA�r tA� Samitit tA� BE-sA� dhe Ballkanit PerA�ndimor nA� Sofje tA� BullgarisA�.

ZA�vendA�skryeministri i parA� ka thA�nA� se bashkA�punimi rajonal nA� Ballkanin PerA�ndimor A�shtA� A�elA�s pA�r shfrytA�zimin e potencialit ekonomik tA� rajonit tonA�.

a�?Pasi po shohim njA� revitalizim tA� marrA�dhA�nieve nA� mes BE-sA� dhe Ballkanit PerA�ndimor, duhet tA� shfrytA�zojmA� sa mA� mirA� kA�tA� moment. Ballkani PerA�ndimor pA�rsA�ri A�shtA� lart nA� agjendA�n e BE-sA�a�?, ka thA�nA� Pacolli.

NA� vitet e fundit, kryediplomati kosovar ka thA�nA� se Procesi i Berlinit ka siguruar qA� reformat nA� rajon tA� mos ndalen.

a�?Procesi i Berlinit ishte fokusuar veA�anA�risht nA� konektivitet. Jam i kA�naqur qA� koncepti i konektivitetit A�shtA� zgjeruar edhe nA� infrastrukturat tjera si ajo digjitale. Rajoni ynA� ka potencial pA�r mA� shumA� bashkA�punim dhe shkA�mbim tregtar, si dhe pA�r mobilitet tA� njerA�zve. NdA�r tA� arriturat e fundit tA� vendeve tA� Ballkanit PerA�ndimor A�shtA� miratimi i AgjendA�s pA�r ReformA�n e Investimeve Rajonalea�?, ka thA�nA� ai.

MegjithatA�, sipas tij, mosmarrA�veshjet bilaterale nA� nivel politik mbesin ende pengesA�.

a�?Fokusi duhet tA� jetA� nA� heqjen e barrierave dhe lejimin e lA�vizjes sA� lirA� tA� investimeve, tA� mirave dhe njerA�zve. NjA� perspektivA� e qartA� e anA�tarA�simit nA� BE pA�r vendet e Ballkanit PerA�ndimor mund tA� shpejtojA� reformat nA� vendet e rajonit. Por, perspektiva e qartA� evropiane A�shtA� edhe garancA� pA�r mA� shumA� investime. A�shtA� e rA�ndA�sishme qA� BE tA� marrA� qA�ndrim tA� guximshA�m dhe tA� thotA� qA� gjashtA� vendet e Ballkanit PerA�ndimor do tA� anA�tarA�sohen nA� BE nA� tA� njA�jtA�n kohA�. Kjo do tA� inkurajojA� frymA�n e bashkA�punimit tA� vA�rtetA� rajonal, pasi suksesi i njA� shteti varet nga suksesi i fqinjA�ve tA� vet. Prandaj, duhet ta��i eliminojmA� tA� gjitha elementet e kompeticionit nA� mes shteteve tonaa�?, shtoi ai.

ZA�vendA�skryeministri Behgjet Pacolli, njA�herA�sh MinistA�r i JashtA�m i KosovA�s ka theksuar se Kosova do tA� mbetet e pA�rkushtuar pA�r bashkA�punim dhe fqinjA�si tA� mirA� nA� mes tA� tA� gjitha shteteve tA� Ballkanit PerA�ndimor.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.