Samiti i Sofjes, a�?perspektivaa�? e BE-sA� pA�rballA� RusisA� nA� Ballkan

NA� njA� intervistA� pA�r EUObserver, ministri i JashtA�m Ditmir Bushati thotA� se realiteti i ri i krijuar nA� rajon, kA�rkon mA� shumA� qartA�si pA�r orientimin e sa mA� shumA� vendeve tA� Ballkanit PerA�ndimor nA� hapA�sirA�n euroatlantike.

EUObserver shkruan se ndryshe nga samiti i Selanikut, pA�rpjekjet e BE duhet tA� pA�rballen me ndikimin rus nA� njA� mjedis tA� ri gjeopolitik, sipas ministrit tA� jashtA�m shqiptar Ditmir Bushati. a�?Rusia kundA�rshton zgjerimin e NATO-s nA� rajon dhe kA�rkon tA� ndA�rhyjA� nA� reformat e drejtuara nga BEa�?, ka thA�nA� ai nA� njA� intervistA� pA�r EUObserver.

Bushati tha se PerA�ndimi duhet tA� kujdeset pA�r ndA�rhyrjen ruse nA� Maqedoni, Mali i Zi dhe Serbi dhe thotA� se Moska ishte e pA�rgatitur tA� nxiste tensione nacionaliste nA� rajon pA�r tA� ngadalA�suar reformat.

a�?Nacionalizmi nxitet nga palA� tA� treta (Rusia) interesi i tA� cilA�s A�shtA� destabiliteti dhe jo stabiliteti. A�shtA� njA� parim i rrezikshA�m qA� ata po kA�rkojnA� tA� shfrytA�zojnA�a�?, ka thA�nA� ai.

a�?Rusia ka bA�rA� mA� shumA� deklarata publike gjatA� eventeve nA� Maqedoni se sa BE dhe fqinjA�t mA� tA� afA�rt tA� MaqedonisA� sA� bashku. Ministria e Jashtme ruse sheh me vA�mendje dhe A�shtA� gjithmonA� e para qA� komentona�?, vijon Bushati duke iu referuar pA�rplasjeve politike nA� Shkup vitin e shkuar.

a�?Edhe nA� ShqipA�ri, qA� A�shtA� gjithashtu njA� anA�tare e NATO-s, ku ne mendonim se ishim imunA� nga ndA�rhyrja rusea�� ka njA� hetim lidhur me pohimet se kundA�rshtarA�t tanA� politik kanA� marrA� mbA�shtetje financiare nga Rusia, nA� shkelje tA� ligjita�?, tha ministri.

Samiti i Sofjes

LiderA�t e BE po pA�rgatiten tA� tregojnA� pA�rsA�ri angazhimin e tyre pA�r zgjerimin e Ballkanit PerA�ndimor nA� Sofje tA� enjten.

Por samiti do tA� zhvillohet mes konkurrencA�s sA� rritur nga Rusia, sipas ShqipA�risA�, njA� nga kryesoret pA�r hyrjen nA� BE, shkruan EUObserver.

a�?BE rikonfirmon mbA�shtetjen e saj pa ekuivok pA�r perspektivA�n europiane tA� Ballkanit PerA�ndimora�?, thuhet nA� draft deklaratA�n e liderA�ve tA� BE, qA� disponon EUObserver.

a�?Duke u mbA�shtetur nA� progresin e arritur deri tani, partnerA�t e Ballkanit PerA�ndimor kanA� rikthyer perspektivA�n europiane si zgjedhjen e tyre strategjikA�a�?, A�shtA� qA�llimi i fjalA�ve tA� tyre. Samiti A�shtA� i pari i kA�tij tipi qA� kur BE premtoi pranimin nA� Selanik tA� GreqisA� 15 vite mA� pare, shkruan TCH.

a�?E ardhmja e Ballkanit A�shtA� me Bashkimin Europian:, pavarA�sisht a�?zgjerimit tA� vazhdueshA�ma�?, u tha nA� atA� kohA� nga udhA�heqA�sit e BE-sA�. Samiti i Sofjes A�shtA� krijuar pA�r tA� pA�rshpejtuar kA�tA� progres pasi Komisioni Europian tha se Mali i Zi dhe Serbia mund tA� anA�tarA�sohen nA� 2025.

Komisioni ka vendosur gjithashtu nA� garA� dhe ShqipA�rinA� dhe MaqedoninA�, duke rekomanduar A�eljen e negociatave. Deklarata prej nA�ntA� faqesh e Sofjes flet kryesisht pA�r iniciativa tA� njA� rA�ndA�sie jo tA� madhe, siA� janA� autostradat, projektet e aeroporteve, dhe jo deklaratA� e rA�ndA�sishme, vijon EUObserver.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.