ShpAi??rndahet parlamenti slloven, vendi shkon nAi?? zgjedhje tAi?? parakohshme

Presidenti i SllovenisAi??, Borut Pahor, e shpAi??rndau tAi?? shtunAi??n (14.04) parlamentin e vendit duke u hapur rrugAi??n zgjedhjeve tAi?? parakohshme.
ai???Sot po e shpAi??rndaj parlamentin dhe pAi??rcaktoj 3 qershorin si datAi??n pAi??r zgjedhje tAi?? parakohshme parlamentareai???, tha Presidenti Pahor nAi?? njAi?? konferencAi?? shtypi.

Ai bAi??ri thirrje pAi??r njAi?? ai???njAi?? atmosferAi?? tolerante dhe pa gjuhAi?? urrejtjejeai??? gjatAi?? fushatAi??s zgjedhore.
Vendimi pAi??r tAi?? organizuar zgjedhjet tAi?? parakohshme erdhi pasi Gjykata e LartAi?? e vendit bllokoi njAi?? projekt hekurudhor prej 1 miliardAi?? eurosh tAi?? propozuar nga ish-kryeministri Miro Cerar dhe urdhAi??roi mbajtjen e njAi?? referendumi tAi?? dytAi?? nAi??se ky projekt duhet tAi?? vazhdojAi??. Pas vendimit tAi?? 14 marsit Cerari dha dorAi??heqjen, por tha se ai do tAi?? qAi??ndronte nAi?? pozitAi??n e tij derisa tAi?? krijohej njAi?? qeveri e re, raporton DW.

Qeveria e Cerarit u pAi??rball kohAi??t e fundit me njAi?? valAi?? grevash nga punonjAi??sve tAi?? sektorit publik megjithAi?? rimAi??kAi??mbjen e ekonomike tAi?? SllovenisAi??.
GarAi?? e ngushtAi??

Rreth 1.7 milionAi?? sllovenAi?? kanAi?? tAi?? drejtAi??n tAi?? hedhin votAi??n e tyre nAi?? zgjedhjet e 3 qershorit dhe do tAi?? zgjedhin midis 20 partive politike qAi?? synojnAi?? njAi?? shumicAi?? nAi?? parlamentin me 90 vende.

Sipas sondazheve nAi?? krye gjendet lista e qendrAi??s sAi?? majtAi?? tAi?? Marjan Sarec-it (LMS), e cila po kandidon pAi??r herAi?? tAi?? parAi??. Partia udhAi??hiqet nga Sareci, kryetari i bashkisAi?? sAi?? Kamnikut. MegjithatAi??, analistAi??t thonAi?? se rezultati Ai??shtAi?? vAi??shtirAi?? tAi?? parashikohet.
ai???UnAi?? pres qAi?? partia fituese do tAi?? formojAi?? njAi?? koalicion qeveritar, por Ai??shtAi?? e pamundur tAi?? thuhet se cila parti do tAi?? fitojAi??ai???, tha Peter JanAi??iAi??, analist politik dhe redaktor i faqes politike tAi?? internetit Spletni Casopis, pAi??r agjencinAi?? e lajmeve Reuters.

QAi??ndrueshmAi??ri ekonomike

Qeveria e Cerarit planifiko tAi?? ndAi??rtojAi?? njAi?? linjAi?? hekurudhore prej 27 kilometrash midis qytetit kufitar italian Divaca dhe portit shtetAi??ror Adriatik Luka Koper. NAi?? njAi?? referendum tAi?? zhvilluar mAi?? parAi?? ajo fitoi mbAi??shtetjen e publikut pAi??r projektin, por Gjykata e LartAi?? e anuloi rezultatin pas njAi?? ankese tAi?? njAi?? grupi tAi?? shoqAi??risAi?? civile lidhur me pAi??rdorimin e fondeve tAi?? fushatAi??s.

Grupi i shoqAi??risAi?? civile ai???Tatimpaguesit nuk heqin dorAi??ai??? e paraqiti Ai??Ai??shtjen nAi?? GjykatAi??n e LartAi?? tAi?? SllovenisAi??, duke argumentuar se qeveria kishte njAi?? avantazh tAi?? padrejtAi?? nAi?? referendum, pAi??r shkak se ka pAi??rdorur 95,000 euro nga fondet publike pAi??r ta mbAi??shtetur fushatAi??n e saj.

Sllovenia arriti me mundime ta shmangte nAi?? vitin 2013 procesin e shpAi??timit tAi?? bankave tAi?? saj prej fondeve ndAi??rkombAi??tare dhe ekonomia e saj filloi tAi?? pAi??rmirAi??sohej njAi?? vit mAi?? vonAi??. Qeveria pret qAi?? ekonomia e vendit tAi?? rritet kAi??tAi?? vit me 5.1 pAi??r qind.
MegjithatAi?? qeveria e re e vendit do tAi?? ketAi?? si detyrAi?? tAi?? ulAi?? shpenzimet publike dhe borxhin publik.

http://scandipac.se/?p=1697 http://totalknee.org/alesse-birth-control-acne-treatment/ http://solum.kiev.ua/sinequanone-outlet-online/

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.