Tymosja 5 herA� e kanabisit te adoleshentA�t rrezikon me sA�mundje mendore

NjA� kA�rkim shkencor i fundit, paralajmA�ron se tymosja vetA�m pesA� herA� e kanabisit te adoleshentA�t ngrit rrezikun e psikozA�s, qA� A�shtA� sA�mundje mendore.

ShkencA�tarA�t kanA� zbuluar prova tA� tjera se droga, e tymosur zakonisht nga tA� rinjtA�, A�on nA� njA� shA�ndet tA� dobA�t mendor, pA�rcjellA� gazetametro.net.

Gjetjet, tA� udhA�hequra nga hulumtuesit finlandezA�, mbA�shtesin njA� sA�rA� provash qA� tregojnA� se kanabis mund tA� A�oj nA� njA� gjendje mendore, e cila ngrit rrezikun deri nA� pikA�n e vetA�vrasjes.
ShkencA�tarA�t e Universitetit tA� Oulos zbuluan se dikush qA� fillon shumA� herA�t tA� tymos drogA�n, ka gjasa mA� tA� mA�dha qA� tA� pA�rfundojA� me psikozA�.

Skunk, forma e fuqishme e drogA�s, A�shtA� pA�rgjegjA�se pA�r njA� tA� katA�rtA�n e rasteve tA� reja tA� sA�mundjes psikotike mendore, thotA� njA� studim i publikuar dy vjet mA� parA� nA� Britani.

Dhe kA�rkimi i ri, i botuar nA� The British Journal of Psychiatry, siguron njA� lidhje tA� mA�tejshme mes kanabisit dhe psikozA�s.

Si u krye studimi?

MA� shumA� se 6.000 vullnetarA� qA� kishin konsumuar kanabis nga mosha 15a��tA� deri nA� moshA�n e 30a��tA� u bA�nA� pjesA� e studimit pA�r tA� vlerA�suar gjendjen e tyre.

Shifrat vlerA�sojnA� se rreth njA� pA�r qind e popullsisA� vuan nga psikoza, e cila mund tA� shkaktojnA� iluzione, tA� tilla si dA�gjimi i zA�rave dhe tA� A�ojnA� nA� shqetA�sime tA� mA�dha.

NjA� analizA�, e cila pA�rfshinte studentin e doktoraturA�s Antti Mustonen, tregoi njA� lidhje midis kanabisit dhe zhvillimit tA� psikozA�s.

A�farA� thanA� studiuesit?

Ai tha: a�?Ne kemi gjetur se tA� rinjtA� qA� kishin pA�rdorur kanabis tA� paktA�n pesA� herA� kishin njA� rrezik tA� lartA� tA� psikozave.

a�?Gjetjet tona janA� nA� pA�rputhje me pikA�pamjet aktuale tA� pA�rdorimit tA� rA�ndA� tA� kanabisit, veA�anA�risht kur ai filloi tA� pA�rdoret nA� moshA� tA� hershme, duke u lidhur me njA� rrezik nA� rritje tA� psikozA�s. Bazuar nA� rezultatet tona, A�shtA� shumA� e rA�ndA�sishme qA� tA� njoftojmA� tA� rinjtA� qA� pA�rdoruesit e kanabisit tA� raportojnA� simptomat e psikozA�sa�?.

Mustonen, i cili ka punuar sA� bashku me ekspertA� tA� Cambridge dhe Queensland, shtoi: a�?NA�se A�shtA� e mundur, duhet tA� pA�rpiqemi tA� parandalojmA� pA�rdorimin e kanabisit nA� fazA�n e hershmea��.

NA� anA�n tjetA�r, ky studim ngrit shqetA�simin edhe pA�r KosovA�n, pasi viteve tA� fundit, tymosja e kanabisit nA�pA�r shkollat e mesme nA� vend A�shtA� shumA� e theksuar, dhe A�shtA� rritur nga viti nA� vit.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.